 | Inaczej zwany Prawdziwkiem, jeden z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych. Występuje w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, w miejscach świetlistych na przykład na skraju lasu. Kapelusz tego gatunku osiąga do 25 cm średnicy. U młodych osobników jest biały, z czasem robi się piaskowy, aż w końcu przybiera barwę jasnobrązową. Kształt początkowo jest półkolisty, z czasem staje się wypukły i poduchowaty. Skóra kapelusza jest sucha, i matowa, nie oddziela się od miąższu. Może być gładka lub pomarszczona, u starych osobników staje się lepka. Rurki u młodych grzybów mają kolor biały lub kremowy, u starszych przybierają barwę żółtawooliwkową, żółtozieloną i oliwkowozieloną. Trzon osiąga wysokość kilkunastu centymetrów i jest koloru: białego, szarobiałego lub piaskowego. Na początku jest pękaty i głęboko osadzony w ziemi, z czasem wydłuża się lecz wciąż pozostaje baryłkowaty. Pokryty jest delikatną siateczką o białym lub jasnobrązowym zabarwieniu, która doskonale widoczna jest w górnej części trzonu. Sezon zbiorów dla tego gatunku to okres od maja do listopada a nawet grudnia. Grzyb ten jest bogatym żródłem białka, minerałów i witamin. Nadaje się do sałatek, gotowania, duszenia, suszenia i marynowania. |